Status VS Tweet! |


Sikap suka menyindir bukan hanya terjadi di dunia nyata sahaja, malah turut berlaku di alam siber. Adakah korang salah seorang daripada golongan ni? Kalau ye, dinasihatkan agar korang jauhi sifat negatif ni sebab ia hanya akan membuatkan korang nampak kebudak-budakan dan tak matang.

Kenapa melalui laman sosial?

Kebanyakan orang memilih untuk menyindir teman-teman di laman sosial seperti Facebook dan Twitter kerana mereka tidak perlu berhadapan dengan orang yang disindir. Mungkin kerana malas atau takut.
Menurut survey yang dilakukan oleh Cyberbullying Research Center di Amerika Syarikat, hampir 37 % remaja berusia 11 hingga 18 tahun pernah menggunakan laman sosial untuk menyindir atau membuli teman-teman mereka. Ouch!

Apa yang harus dilakukan?

Bertenang...dan jangan mengalah. Dunia masih belum berakhir walaupun korang dihina dan dibenci di laman sosial. Dunia realiti adalah yang paling utama. Ada tips-tips berguna kepada korang supaya tidak menambah minyak ke atas api yang sedang terbakar.

Sabar
Silence is golden. Kalau ada member-member yang sindir korang kat facebook atau twitter, jangan balas. Itu boleh buat orang pandang negatif terhadap tindakan korang. Lebih baik korang jangan layan, anggap je sindiran tu bukan ditujukan kat korang.

Lagi kita layan, lagi dia suka dan bangga sebab sindiran dia mengena. Tapi kalau korang tak layan, berasap juga dia sebab sindiran dia tak mengena. Memalukan diri sendiri jer.

Kawal Diri
Be positif. Belum tentu lagi status atau tweet tu ditujukan kat korang kan? So, buat don't know jelah selagi dia tak mention nama kita. Kadang-kadang respons korang yang berlebihan terhadap something yang belum pasti cuma buatkan hidup korang makin susah. Korang cuma perlu relax jer.

Muhasabah Diri
Marah itu memang wajar. Tapi, kalau korang berfikir dengan lebih dalam, mungkin apa yang dikatakan diorang tu tak benar? Lebih baik korang muhasabah diri dan perbaiki apa-apa kelemahan yang ada. Kadang-kadang kita tak nampak kelemahan kita sendiri.

Blogger tenku butang said on Saturday, April 06, 2013 4:09:00 pm  

huh.. mmg org yg sindir 2 penakot.. xmo ckp depan2.. dlm laman sosial je dia berani.. hi3

ennncakkk! Kiyomi! Kiyomi!

dari segmen farah bubbles
http://tengkubutang.blogspot.com/2013/04/bubbly-associates-giveaway.html

done follow sini.. =)

Post a Comment

X
Biography


Question: Some Introduction?
Answer: Assalamualaikum, I'm Nurul Nabila Natasya, unofficially 20 years old and you can simply call me Bella. Currently semester 4 university student.
Please do send me question or anything through ASK.FM

Question: Some Interest?
Answer: Kpop, K-drama, K-variety Shows, anime

Question: Some Warning?
Answer: First of all I want to apologize if my blog content annoys any of the readers because I blog random stuff and might mainly about kpop and anime or even song lyrics. And I'm currently an ARMY (BTS fans) so my blog post maybe will have their image on it haha please bear with me juseyoo.

Question: Some Blog Info?
Answer:
Blog Name : Actually α∂αмαитιиє but currently ιѕαиα уαѕнιяσ
Blog Since : March 2011

Template Type : Blogskin
Template By     : Me



X
Heart•Throb

X
Fan Girling Section





Ciel Phantomhive
kuroshitsuji




Gin
Hotarubi no Mori e




Ichijou Raku
Nisekoi




Kirigaya Kazuto
Sword Art Online




Okumura Rin
Ao No Exorcist




Kota Furuya
Kickoff to the Galaxy




Uchiha Sasuke
Naruto




Nice
Hamatora




L Lawliet
Death Note




Sata Kyouya
Ookami Shoujo to Kuro Ouji




Tsuyoshi Naoe
Daily Lives of High School Boys




Usui Takumi
Maid-sama




Yato
Noragami




Yuiga Kakeru
Norn9




Zen Wistalia
Akagami no Shirayukihime
X
Follow

Please do follow ♥




How much longer does the snow have to fall before spring day comes? - Spring Day, BTS

[ ]