Schrödinger's Cat |

Setelah beberapa hari diri ini tidak berkesempatan untuk meng-update entri akhirnya dapat jugak.
Sorry la kalau korang masuk sini je asyik nampak entri yang sama je. Ampunkan Patik !
Kite nak kongsi sesuatu yang boleh memeningkan kepala korang ni. haha

Jom kite belajar pasal Schrödinger's Cat. Apakah ?

Schrödinger's Cat ni merupakan suatu experiment pemikiran yang boleh dikatakan sangat-sangat super duper kompleks untuk difahami. Experiment mengandungi :
➜ Sebuah kotak
➜ Seekor kucing
➜ Bahan letupan/Gas beracun

Experiment dia macam ni.
Letakkan seekor kucing kat dalam kotak tu.
Kemudian letakkan bahan racun dalam kotak tu. Then TUTUP. Dah tutup kan? haha

Teorinya mula dari sini. Kite tak tau bahawa kucing itu hidup atau mati.
Jadi secara scientifiknya kite fikir kucing tu HIDUP DAN MATI secara serentak.
Ataupun TAK HIDUP DAN TAK MATI. OMG!

I repeat : HIDUP DAN MATI secara serentak.

Kan kan kan? 50% kucing tu akan hidup dan 50% kucing tu akan mati.
Jadi pemikiran kite ni akan automatik jadi Kucing tu akan hidup dan mati.
Kite kene bukak baru tau kan keadaan kucing tu?
Bila kite bukak, cetusla pemikiran kite macam pc yang tengah lagg gile.
Kalau kite buat eksperimen ni 100 kali, 50 kali kucing tu akan hidup dan 50% kucing tu akan mati.

Jadi secara ringkas nye, Kucing tu hidup dan mati walaupun tak mati dan tak hidup. Pening kan? HAHA.
Ade sains ni. QUANTUM PHYSICS. (Y)

Tak faham lagi? Tengok gambar.

Kucing ni akan mati dan hidup kalau kite masukkan dia dalam kotak ni kan? Jadi, kite tak tahu bahawa minit seterusnya kucing ini hidup atau mati.
Secara teorinya kucing tu hidup dan mati. Selagi tak tau keadaan kucing tu, statusnya tetap sama iaitu HIDUP DAN MATI.

Then jawapan dia apa? Kite pun taktau.
Sangat pening~ Sangat pening.

Menyeru semua budak sains yang bijak-bijak belaka untuk terangkan dan jawabkan benda ni. mwehehe.

Blogger sabella mohamad said on Thursday, January 10, 2013 10:18:00 pm  

hebat gila kut eksp ni . simple tapi kompleks . kucing tu mungkin hidup , mungkin mati . sebelum kotak dibuka jawapannya ada 2 kemungkinan . that's a pemikiran . bila kotak dah dibuka , kita akan dapat 1 keputusan . that's an answer of what we had thought before . hahaha apela akak tengah mengarut ni . btw , thanks ye dik sebab share pasal ni . interesting !


Blogger Alia Az said on Friday, January 11, 2013 12:45:00 am  

kucing itu akan mati .. Fullstop . benda yang hidup kalau dibiarkan tinggal pada udara yg tercemar , lagi2 gas beracun , pasti akan mati .. ayat experiment ney saje nak buat orang pening dengan perkataan2 yang banyak kali diulang .. sekian , budak sains menjawab ! ahhahahaha .. =)


Blogger nabila said on Friday, January 11, 2013 12:46:00 pm  

em,nabila tak pernah belajar pun pasal experiment ni. sory,nabila pun taktau.


Blogger TiNa Zulkipli said on Friday, January 11, 2013 1:17:00 pm  

Hahahaha.. Tina pon pening nk jawab macam mne soalan ni. Kalau tnye mathematics ke add math ke, maybe Tina boleyh jawab..


Blogger tieqa said on Friday, January 11, 2013 1:36:00 pm  

Memang faham pun. HAHAHA. Pening wuii


Blogger SakinaAlia said on Friday, January 11, 2013 4:04:00 pm  

BAHAHAh! pening giler, xtahu lah jwapannya hehe


Blogger munirah :) said on Friday, January 11, 2013 5:31:00 pm  

wowww apa nie ? langsung tak paham hahaha


Blogger syahirah said on Sunday, January 13, 2013 4:50:00 pm  

mati la kot. hehehhee pening2

Post a Comment

X
Biography


Question: Some Introduction?
Answer: Assalamualaikum, I'm Nurul Nabila Natasya, unofficially 20 years old and you can simply call me Bella. Currently semester 4 university student.
Please do send me question or anything through ASK.FM

Question: Some Interest?
Answer: Kpop, K-drama, K-variety Shows, anime

Question: Some Warning?
Answer: First of all I want to apologize if my blog content annoys any of the readers because I blog random stuff and might mainly about kpop and anime or even song lyrics. And I'm currently an ARMY (BTS fans) so my blog post maybe will have their image on it haha please bear with me juseyoo.

Question: Some Blog Info?
Answer:
Blog Name : Actually α∂αмαитιиє but currently ιѕαиα уαѕнιяσ
Blog Since : March 2011

Template Type : Blogskin
Template By     : Me



X
Heart•Throb

X
Fan Girling Section





Ciel Phantomhive
kuroshitsuji




Gin
Hotarubi no Mori e




Ichijou Raku
Nisekoi




Kirigaya Kazuto
Sword Art Online




Okumura Rin
Ao No Exorcist




Kota Furuya
Kickoff to the Galaxy




Uchiha Sasuke
Naruto




Nice
Hamatora




L Lawliet
Death Note




Sata Kyouya
Ookami Shoujo to Kuro Ouji




Tsuyoshi Naoe
Daily Lives of High School Boys




Usui Takumi
Maid-sama




Yato
Noragami




Yuiga Kakeru
Norn9




Zen Wistalia
Akagami no Shirayukihime
X
Follow

Please do follow ♥




How much longer does the snow have to fall before spring day comes? - Spring Day, BTS

[ ]