Aku masih konfius ! |


Penat bila asyik memikirkan benda tu lama-lama.

Eh, benda apa ?

Sebenarnya semalam pelajar form 4 sekolah kite dah dapat kelas masing-masing.
Dengan keputusan PMR - 6A 2B kite dapat kelas sain tulen.

Kite taktau sama ada kite sesuai ke tak dengan kelas tu. Cikgu kata kalau nak amek aliran lain boleh pergi buat rayuan dekat GPK HEM tapi kene bawa ibu bapa.


Buntu gila kot bila pikir nanti kene belajar kimia, biologi, fizik, add math segala bagai..
Kawan ada cakap kelas sain senang lulus tapi susah nak dapat gred A.
Ni yang buat kite risau yang teramat amat sangat.
Takut tak dapat nak follow.

Nak amek akaun? tak berapa nak minat pulak.
Nak amek seni? takkan lah kot.

Bila dipikirkan, dalam dunia ni banyak kerja yang melibatkan bidang sains. Betul ke?
Tapi sekarang ni ramai jugak budak yang amek sains tulen akhirnya menganggur je.
Haduii, macam mana ni?

Sejak dapat kelas sains tulen ni semua kawan panggil kite budak sains tulen.
Hari isnin nanti dah mula sesi pembelajaran.
Hari pertama sesi penbelajaran dah kene masuk kelas fizik. Tak macam gile pulak kan.

Acano neyh ?

Blogger We're Sister said on Friday, January 04, 2013 9:31:00 pm  

Jangan pening2... Cuba pikir balik cita2 awak. Apa cita2 awak?


Blogger TiNa Zulkipli said on Friday, January 04, 2013 9:40:00 pm  

Ouh.. Confuse pasal ni je ke? X pe.. Tina pon ambik sains tulen. First sekolah dah terus belajar. Amek! Lagi haru.. InsyaAllah boleyh punya awak follow. Seronok tahu x belajar kimia, bio, fizik and add mate ni. ^^ Fighting!


Blogger Ƞurul Ƨyafiqah said on Friday, January 04, 2013 10:13:00 pm  

Eh, awak kita pun Sains tulen. Hikhik. Tapi nak tukar sebab tak kena dengan cita2 dan sebab lain. Memang Sains Tulen ni kan, banyak peluang pekerjaan yang kita boleh minta. Tapi kalau awak rasa boleh bawa subjek2 Bio, Chemistry, Physics ni. Kalau amik Akaun pun ada Add maths. Hehe. Tu suggest je. Anyway slamat ber form 4 :D


Blogger spontaneous_gurlz said on Friday, January 04, 2013 10:26:00 pm  

assalamualaikum,
hye dear sis..
pasal ur problem ni kan,my suggestion is,try dulu blajar all those sciece thingy.they wouldn't be that hard klau kita usaha sungguh2..ur result pun dah prove ur intelligence kan :D
come on,6A out of 8 is a great achievement after all..try dulu ok, dear..usaha dan In sha Allah,DIA akan tolong..apa-apa pun,niat dalam hati,belajar kerana Allah :)

p/s:it's just an advise from an older sister..what matter most is to follow ur heart..all the best! wink2


Blogger Aireyn Ashra ツ said on Friday, January 04, 2013 10:31:00 pm  

bagi saya la kan ? dunia ni penuh dengan pernigaan 90% perniangaan so lebih baik ambil akaun jika awak ambil sains tulen pun mata pelajaran dlm akaun tetap kena belajar jugak dekat U nnti :)


Blogger Eira Syeira said on Friday, January 04, 2013 10:36:00 pm  

6A lyak sgt masuk kelas A :))
don't Worry..first2 memang susah cikit..tp lau work hard dari skunk,,wat nota poket..compome leh bawak..dulu saya form 4 x work hard sgt..nek form5 kelang kabut..menyesal x buat nota ringkas dr awal..mase f4 memang slalu fail..tp hujung tahun lulus smue subjek..nek form 5 nek meningkat and credit dah..by the way..selalu lah rujuk buku latihan Soalan lepas2..kat c 2 kite akan tahu mane bab yg must more score :)) you can do lah ..


Blogger wanynaziar♥ said on Friday, January 04, 2013 10:42:00 pm  

B'dasarkan pengalaman saya, kalau nak ambek sains tulen, kalau tak tahu,terus tanya and buat banyak latihan. Jangan buat kerje sorang2 and last minute. Study dari awal. Masa depan kita ditangan tuhan, tak kesah walau aliran apa pon kita ambek, kalau tuhan nk bg menganggur, menganggur jugak. Walau apa pon, mulakan dgn niat :)


Blogger Nurul Aini said on Friday, January 04, 2013 11:04:00 pm  

Memang sekarang bidang sains amatlah menjadi perhatian..sebab negara kita mnggalakn pelajar ambil sains. Kalau adik rasa boleh buat, teruskan ambil sains, jangan dengar cakap orang..kalau tak tahu nak pilih mana satu minta pendapat cikgu. Akaun pun best adik..dulu akak ambil akaun. Seronok sangat. Mula2 memang susah nanti dah belajar, adik akan minat dengan sendiri. adik pilih yang terbaik ye. Tanya dengan cikgu2 adik. Semoga berjaya dear. ^___^


Blogger \\αααмιяαααн// said on Friday, January 04, 2013 11:36:00 pm  

Oke , mira kasi pendapat ye . abg mira amik aliran sains . Aliran sains agak susah . tetapi jikalau awak tak amik mata pelajaran tambahan . Nnti spm awak habis awal . Itu kelebihan aliran sains :D Hahaha . Habis awal je xD . Anyway . Goodluck for ur PMR :D


Blogger n a j i h a h z a k a r i a said on Friday, January 04, 2013 11:44:00 pm  

Salam...konpius ke? sama laa kite. antara akaun atau ictl ?? susah nk pilih . results pmr pung sama :)


Blogger Mrs. Sarah said on Friday, January 04, 2013 11:48:00 pm  

adik tak tau sgt ni... haha XD mianhae~


Blogger SakinaAlia said on Friday, January 04, 2013 11:57:00 pm  

eh samalah,saya pn dpt klas sains tulen..memang susah ye, tp kena lah optimis dan kene suka jugak pljaran tu..skdar berkata ^^


Blogger Dear KHY said on Saturday, January 05, 2013 12:07:00 am  

kena fikir betul2. Macam saya dulu tak minat sains tapi kena amik jgak. Memang susah even bahasa melayu sendiri susah nak dpt A dlm exam. Semuanya susah bukannya senang. Biar susah dahulu senang2 kemudian. Buat istikharah dik. InsyaAllah you'll got the answer :)


Blogger shekechik [̲̅ə̲̅٨̲̅٥̲̅٦̲̅] said on Saturday, January 05, 2013 12:29:00 am  

congrates dear dpt kputusan cmerlang..shekechik dulu lpas pmr mmg da aim nk amek class science..bla da blajar kimia,bio,fizik smua tu..rasa mcm susah jer...tambah2 kimia kan..tp go on jer..then,bila masuk matrik shekechik sedar yg shekechik minat kimia..pdahal tahu kimia susah kan..tp itulah kita xblh jangka keupayaan dan minat kita..and bla apply U shekechik minta 1st choice bdg kimia industri..alhamdulillah dpt dan baru grade bln 10 aritu then skang further study in master dlm kimia industri..in sya ALLAH peluang kerja mmg byk...

sorry..pnjg pulak komen..hehe =)


Blogger Yura said on Saturday, January 05, 2013 7:13:00 am  

Eh awak jangan lah risau. Amek sains tulen bagus tau. Yura pun dulu bagai nak ape je bile dpt msk kelas sains. Lagi2 fizik. Tapi awak jngn risau sbb sains tulen adalah aliran yang terbaik, ala fes2 mmg susah tapi lame2 ok la. Elok adik pergi tusyen ye. Kuasai f4 ni, jngn f5 baru nak terkejar, macam Yura ni ha. Tak susah hai.. dun wory, syg. Gud luck ye. Awak mampu punye, kalau tak, tak mgkn kementrian buat sbjk tu di sek kan ;)


Blogger Sitidotshahira said on Saturday, January 05, 2013 7:41:00 am  

Sains tulen kalau betul-betul tak minat memang agak susah nak bawak , maybe ? :) tapi kalau rase minat , go on je kay ^^ Soryy menyemakk :P


Blogger nabila said on Saturday, January 05, 2013 11:19:00 am  

salam kenal ;)
nabila panggil sis boleh? Sis risau ya pasal fizik,semua tu? Nabila pun risau jugak masa dapat sc tulen. Nak amik akaun,memang tak minat. hehe. Don't worry,pasal results semua tu depends dengan usaha kita. Kalau kita rajin,results kita insyaAllah gempak habis! Pasal kawan-kawan gelar,"budak sc tulen" tu,just ignored. Lama-lama depa diam la. ;)
*hopefully membantu. :D


Blogger Mira MeeraiKiroro said on Saturday, January 05, 2013 11:59:00 am  

Adik pkir betol-2...fikir ape yg adik minat.sbb ini menetukan mase dpan adik tau.akk dlu dpt sains tulen jugak..so.folow up jer...sedangkn akak minat melukis..mmg klu nk tukar susah gler procedurenya...klu adik rase adk x boleh nk bawak sains tulen..better adik tkar kpd coz yg adik minat..:)...okey.peace^ ^


Blogger ~AiMi SyAhiRAh~ said on Saturday, January 05, 2013 12:15:00 pm  

Dulu sy pun dpt 6a dlm pmr. Alhamdulillah wlpn org kata sains tu susah, tapi cabang kerja nya banyak. Kuatkan semangat k. Mesti ada hikmah nape dapat sains tulen. Okla tu sbb ramai lagi minat sains tapi tak berpeluang. Jgn sia2 kan ok. Belajar rajin2.:-)


Blogger Auni Liyana said on Saturday, January 05, 2013 1:38:00 pm  

sabar la ye..insy'lh lancar ! Auni pun bru msk form4..Insy'la kluz sc ni mudah tak sperti org kata...


Blogger sabella mohamad said on Saturday, January 05, 2013 1:40:00 pm  

bagi akak , kelas sains ok dik . act , subjects tu tak susah pun . org lain kata susah sebab dia memain . akak da jd lepasan spm skrg ni & akak dulu kelas sains . kelas sains best wo ! hihi . but , depends on along la ye . fikir yg terbaik :)


Blogger pazil said on Saturday, January 05, 2013 2:18:00 pm  

budak bijak nih. sains tulen ni dia punya 'berat' lain. so kena banyak fokus dan faham konsep. bab menghafal pun boleh tahan kena mantap. cuma cabangnya untuk sambung belajar lagi banyaklah yang berkait rapat sains tulen.

bab menganggur tu serah ah pada rezeki.hehe. jauh lagi kan perjalanan ke situ. yang penting usaha kena padu.

gud luck na. :)


Blogger AisYa IeyKa said on Saturday, January 05, 2013 2:26:00 pm  

ammbik jewp kls ekonomi syg . lau xmnt akaun . blh drop . blh jgk g u . xde mslh . asal tekan sikit ekonomi tuh . :D


Blogger CikMunBlogger said on Saturday, January 05, 2013 3:02:00 pm  

adik masuk kelas yang adik suka . maksud mun , adik suka apa ? adik nak jadi apa ?


Blogger Nurain Syahirah said on Saturday, January 05, 2013 4:03:00 pm  

Eh! Kita sama umurlah! Takpa, takpa. Insyaallah, faham tu..Mula-mula tu Ain pun fikir macam tu jugak. Tapi, kalau kita rajin berusaha dan belajar bersungguh-sungguh, insyaallah dapat faham subjek Sains tu. Amin~ ~


Blogger S A N D R A said on Saturday, January 05, 2013 5:12:00 pm  

hehe.. sandra pun confuse juga masa form 4. sama la macam situasi adik skg ne. yeala takut kan nnti x dpt bawa semua subject tu. tapi now sandra da form 5 dan still stick dengan Pure science. dik bljr lah dulu.. kot2 btukar mjadi minat nanti. belum cuba belum tau. best sebenarnya science stream ni. hehe.. susah lagi kalau class account. hehe ^^ all the best dik. and yeah, no honeymoon for sure. hehe


Blogger ♕tashyra said on Saturday, January 05, 2013 9:20:00 pm  

kelas sains teknologi tak da ke dik?


Blogger Angel Love Soldier said on Saturday, January 05, 2013 9:41:00 pm  

Bagi sya aliran sains ni ok jew. cuma add mm dgn fizik jew yg berat ckit..


Blogger RadhiahIlyas ッ said on Saturday, January 05, 2013 9:43:00 pm  

bio, chem, phy snang klu anda minat. klu xminat, baik ambk kos lain :)


Blogger yaya c domo said on Saturday, January 05, 2013 9:56:00 pm  

x apa.. sya 4a jer. tp masuk sains tulen.. kuncinya, blajar btl2.. then, yakin pada diri.. usaha.... pastu, serahkan sgalanya pada allah


Blogger siti nurul 'afiyah shaikh ahmad jafni said on Saturday, January 05, 2013 9:57:00 pm  

konpiuz ? Solat lah istiqarah ! In shaa Allah , Allah tunjukkan jalannya ! BTW , Good Luck in your PMR


Blogger munirah :) said on Saturday, January 05, 2013 10:01:00 pm  

tanamkan keyakinan . pikirkan apa yang kita minat :) munirah pon takut jugak . tapi disebabkan nak kejar cita2, munirah nak jugak sains . heee ~


Blogger zaa tyra said on Saturday, January 05, 2013 10:30:00 pm  

anyeong kite same. sy pun budak bio. insyallah klu kite study kite boleh dpt. same like u nk tukar ambek acc xminat nk ambek seni ayah bising. so kene lah berhadapan dgn fizik. ape2 pun xsalah kan klu kite try? fighting XD


Anonymous fatiha said on Saturday, January 05, 2013 11:01:00 pm  

hi :)
pilih mane yg minat. minat tersangat penting... keje mana-mana bidang pun banyak, cuma kite yg kne pandai cari peluang dan tau nk jd lebih outstanding dr yg lain. be positive okeyh :)... Perkara pertama perlu buat : Love the subjects..

(panjang pulak komen...hu2)


Blogger Nur Syarfa' Rosli said on Saturday, January 05, 2013 11:07:00 pm  

Ikutlah kata hati okey. Saya ambik SENI :)


Blogger Alia Az said on Saturday, January 05, 2013 11:29:00 pm  

alhamdulilah coz dapat result yg bagus and kelas pon bagus .. menurut akk , baik awk try .. akk dapat 1A je PMR , dapat kelas sains tulen .. Ney awk dapat 6A , insyaAllah lagi ley bawak .. Lagipon , ney semua tok masa depan kita .. hmm , walaupon susah subjek dye , tapi akk yakin awk ley bawak .. insyaAllah oke .. harap dapat bantu awk sikit ~ ada masalah , bgtaw akk key .. =)


Blogger Nina said on Sunday, January 06, 2013 1:10:00 pm  

Salam,akak suggest awk amik sains..semua subjek tu okey,cuma kene banyak tanya cikgu..dont worry..amik je sains,ahaha


Blogger Fazleen Kamarudin said on Sunday, January 06, 2013 2:13:00 pm  

Konfius ? hehe. sains tulen ok pe dik. study la btul2. boleh pnye dpt A. and bidang sains meluas. kalu study hard skit. t further study leh lah amek medic or any bidang sains. aliran sains mmg best ! serious. hehe


Blogger syahirah said on Sunday, January 06, 2013 3:23:00 pm  

saya ambil sains tulen dulu. bagi saya, ok ja sains tulen ni. sebenarnya, kalau ambil sains ni nanti kat u, boleh ambil bidang macam2. kalau nant dah x minat sains, boleh ja amibil akuan, undang2 masa ka u.so kira banyak bidang boleh ceburi sama ada sains dan sastera.


Blogger tieqa said on Sunday, January 06, 2013 5:41:00 pm  

Mula-mula memang confused sikit ;) kita pun macam tuh jugak. tapi kita memang nak ambil sains tulen+agama ;) Seni ? nanti busy memanjang. Lukisan kejuruteraan ? Kalau imaginasi tinggi bolehlah masuk ;) Den imaginasi macam hape je ;D Akaun ? Kalau minat dengan nombor boleh join xD Hehe sains better for me ;)) Masa depan cerah sikit ;)


Blogger iena_mieyna ^^ said on Monday, January 07, 2013 12:09:00 am  

alala.. don't worry la pasal aliran sains tulen ni. banyak advantage tau. susah? dgn result PMR 6A tu, in sha Allah, x ada mslh utk awk bawak subjek sains. it's not that hard as what you think about. lagipun, aliran sains nanti lagi senang awk nak buat choices utk masuk universiti. awak blh pergi mana2 aliran/bidang awk nak. tapi, kalau awk amik aliran seni/akaun/lain2 skrg ni, x special mcm sains tulen la yg qualified utk mana2 bidang pilihan awk. ok? don't worry much. Apa yg penting, usaha dan usaha. Bagi result SPM nanti gempak mcm result PMR jugak okeyh? Good Luck! :)


Blogger Annee said on Tuesday, January 08, 2013 8:41:00 pm  

Actually kan,start form 4 ni kena decide betul2 kelas mana yg kite nak masuk,aliran ape yg kite nak :) Mcm akk dulu,akk memang ditempatkan dkt kelas sc but then dah lama2 akk rasa mcm agak susah nk bwk even mmg akk minat sc and ade cite2 nak success dalam medic.Kalau itu mmg pilihan awk,its okay :) Strive more.Form4 bukan tahun honeymoon.Belajar elok2 :) Chemistry & addmath kena strong.Physic and biology,kalau faham dan minat,insyaAllah,boleh :)


Anonymous Joe said on Wednesday, January 09, 2013 1:53:00 am  

Bagi pendapat saya, baek amek science stream. nanti senang.
Tapi, baik pilih betul betul.


Blogger Ieyka Faeza said on Wednesday, January 09, 2013 3:49:00 pm  

Jgn risau ahh, benda senang je bila kita suka. Akak pun ambik class science juga dan ia sesuatu yang sgt worth it! InsyaAllah okay je tuu janji adik belajar sesungguh, okay ?

P/s : Result PMR kita sama lah dik :)


Blogger Athirah Khairina said on Wednesday, January 09, 2013 5:18:00 pm  

In shaa Allah okay jer dik :)
Trust in yourself.
Tapi if your cita-cita tak berkaitan dengan sains, akak setuju kalau adik nak tukar aliran.
Moga Allah bantu adik.

Post a Comment

X
Biography


Question: Some Introduction?
Answer: Assalamualaikum, I'm Nurul Nabila Natasya, unofficially 20 years old and you can simply call me Bella. Currently semester 4 university student.
Please do send me question or anything through ASK.FM

Question: Some Interest?
Answer: Kpop, K-drama, K-variety Shows, anime

Question: Some Warning?
Answer: First of all I want to apologize if my blog content annoys any of the readers because I blog random stuff and might mainly about kpop and anime or even song lyrics. And I'm currently an ARMY (BTS fans) so my blog post maybe will have their image on it haha please bear with me juseyoo.

Question: Some Blog Info?
Answer:
Blog Name : Actually α∂αмαитιиє but currently ιѕαиα уαѕнιяσ
Blog Since : March 2011

Template Type : Blogskin
Template By     : Me



X
Heart•Throb

X
Fan Girling Section





Ciel Phantomhive
kuroshitsuji




Gin
Hotarubi no Mori e




Ichijou Raku
Nisekoi




Kirigaya Kazuto
Sword Art Online




Okumura Rin
Ao No Exorcist




Kota Furuya
Kickoff to the Galaxy




Uchiha Sasuke
Naruto




Nice
Hamatora




L Lawliet
Death Note




Sata Kyouya
Ookami Shoujo to Kuro Ouji




Tsuyoshi Naoe
Daily Lives of High School Boys




Usui Takumi
Maid-sama




Yato
Noragami




Yuiga Kakeru
Norn9




Zen Wistalia
Akagami no Shirayukihime
X
Follow

Please do follow ♥




How much longer does the snow have to fall before spring day comes? - Spring Day, BTS

[ ]